Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » Ajankohtaista » Ilmoittautuminen avoinna: Vuoden museo 2024 -kilpailu 

Ilmoittautuminen avoinna: Vuoden museo 2024 -kilpailu 

13.11.2023

Suomen museoliitto ja ICOM Suomen komitea jakavat vuosittain kaksi museoalan tunnustuspalkintoa: Vuoden museo -palkinnon ja vuorovuosin jaettavan Vuoden museojulkaisu- ja Vuoden museoviestintäteko -palkinnon. Lisäksi palkintolautakunta voi halutessaan jakaa Vuoden erikoispalkinnon. Ilmoittautuminen on avoinna ja se päättyy 31.1.2024.

Vuosittain jaettavat palkinnot myönnetään hakemuksen perusteella. Vuoden erikoispalkinnosta palkintolautakunta tekee itsenäisen päätöksen.

Vuoden museo 

Vuoden museo -tunnustuspalkinto myönnetään museolle, joka on omalla toiminta-alueellaan edistänyt merkittävällä tavalla museoalan tai museotoiminnan yhteiskunnallista näkyvyyttä ja vaikuttavuutta. Museon toiminta tuo uusia tai erilaisia näkökulmia, ideoita ja ajatuksia museoalalle. Vuoden museo -palkinto voi olla tunnustus kokoelmiin, näyttelyihin tai museopedagogiaan liittyvistä saavutuksista tai muusta innovatiivisesta toiminnasta. 

Vuoden museojulkaisu

Vuonna 2024 vuorossa on Vuoden museojulkaisu -palkinnon valitseminen. Palkinto jaetaan julkaisulle, joka on sisällöltään ja esitystavaltaan innovatiivinen sekä tavoittaa poikkeuksellisen hyvin kohderyhmänsä.

Museojulkaisukilpailuun voi esittää museon oman tai yhteistyötahon kanssa tuotetun, painetun tai digitaalisesti julkaistun kirjan, joka on ilmestynyt 1.1.2022–31.12.2023 välisenä aikana. Hakemukseen tulee liittää hakijan/hakijoiden lyhyt vapaamuotoinen perustelu, miksi teosta ehdotetaan Vuoden museojulkaisuksi. Yhteistyönä toteutettujen julkaisujen yhteyteen pyydetään selvitystä yhteistyön jakautumisesta ja laajuudesta.

Hakemukset 31.1.2024 mennessä

Vuoden museo 2024 -palkinnot myönnetään museon oman hakemuksen tai jonkun muun tahon tekemän esityksen perusteella. Jonkun muun tahon esittäjän tulee kertoa hakemusesityksestä esitettävälle museolle ennen hakemusesityksen jättämistä. Vapaamuotoisen hakemuksen tai esityksen tulee kuvata ja perustella, miten ja miksi museo on onnistunut erityisen hyvin jonkin tai joidenkin palkintokriteerien täyttämisessä. Hakemus voi sisältää liitteitä tai linkkejä verkkoon. 

Hakemukset toimitetaan osoitteeseen: Suomen museoliitto, Pohjoisesplanadi 35 Aa, 00100 Helsinki tai sähköpostitse osoitteeseen: museopalkinnot@museoliitto.fi. Hakemuksen otsikkoon tulee laittaa merkintä: Hakemus Vuoden museo -kilpailuun TAI Hakemus Vuoden museojulkaisu -kilpailuun.

Julkaisukilpailuun osallistuvat painetut teokset pyydetään toimittamaan Museoliittoon kolmena kappaleena Ovelle-pakettina (perille kuljetettuina).

Museo voi osallistua molempiin kilpailuihin. Kilpailuun osallistuvien museoiden tulee varautua osallistumaan Valtakunnallisille museopäiville, jotka järjestetään Jyväskylässä 22.–24.5.2024. Museopalkinnot jaetaan Museopalkintogaalassa 23.5.2024.

Palkintolautakunnan jäsenet vuosille 2023–2025 ovat Vapriikin näyttelypäällikkö Marjo Meriluoto (lautakunnan puheenjohtaja), Turun kaupungin järjestämisjohtaja Minna Sartes, opetus- ja kulttuuriministeriön kulttuuriasiainneuvos Eeva Teräsvirta, Outokummun seudun toimittaja Pasi Huttunen, Vaasan kaupungin museotoimenjohtaja Elina Bonelius, Kansallismuseon näyttelyamanuenssi Erik Tirkkonen ja Riihisaari – Savonlinnan museon museonjohtaja Nikke Kaartinen (Vuoden museo 2023 -kilpailun voittajan edustaja). Sihteerinä toimii Museoliiton koulutus- ja kehittämisasiantuntija Emilia Merisalo.

Lisätiedot 

Marjo Meriluoto, p. 040 732 3745, marjo.meriluoto(a)tampere.fi
Emilia Merisalo, p 044 430 0715, emilia.merisalo(a)museoliitto.fi

Museopalkintojen säännöt

Avainsanat: