Lue museoetiikan luonnos täällä
Kommentoi museoetiikkaa täällä
Sähköpostiosoitteensa jättäneiden kesken arvomme viisi Finnkinon vapaalippua.
Yhteisesti sovittu kansainvälinen museoetiikka on ICOMin avaindokumentti yhdessä museomääritelmän kanssa. Se asettaa vähimmäisvaatimukset ammatilliselle museotyölle. Mitä uuden museoetiikan pitäisi sisältää, jotta sitä voitaisiin käyttää hyödyllisenä välineenä museotyössä? Miten museoetiikka suojaa vallan väärinkäyttöä vastaan? Mitä seuraamuksia museoetiikan noudattamatta jättämisestä tulisi olla?
Viime viikonloppu alkoi kurjilla uutisilla. Yhdysvaltain presidentti puuttui häikäilemättömästi valtiollisen Smithsonian Instituten sisältöihin. Tiedon kasvattamiseksi ja levittämiseksi perustettu Smithsonian on maailman suurin museo-, tiede- ja tutkimuskeskusten rypäs. Sen on perustanut Yhdysvaltain hallinto. Smithsonian ei muodollisesti kuulu liittovaltion mihinkään hallinnonalaan (presidentin, kongressin tai korkeimman oikeuden). Mitä tukea Smithsonian saa tilanteessaan kansainvälisestä museoetiikasta?
ICOMin voimassaoleva kansainvälinen museoetiikka toteaa esimerkiksi, että tulolähteestä riippumatta museoiden pitää pystyä valvomaan ohjelmansa, näyttelyidensä ja toimintojensa sisältöä ja riippumattomuutta (1.10). Riittääkö tämä? Mitä museoetiikassa pitäisi lukea, jotta siihen voitaisiin vedota käsillä olevassa tilanteessa?
Museoetiikka toteaa myös, että hallintoelimen ei koskaan pidä vaatia museohenkilökuntaa toimimaan tavalla, joka on ristiriidassa Museotyön eettisten sääntöjen, kansallisen lain tai museoalan muiden eettisten erityissäännösten kanssa (1.16 Eettiset ristiriidat). Voisiko tämän perusteella Smithsonianin johto kieltäytyä toteuttamasta siltä vaadittuja muutoksia?
Museoetiikkaa uudistetaan paraikaa. Toinen luonnos uudeksi museoetiikaksi on nyt kommentoitavana. Trumpin käsky näyttäisi rikkovan jokaista uuden museoetiikan luonnoksen viidestä pääperiaatteesta. Jos museoetiikka olisi jo hyväksytty, miten sitä tulisi Smithsonianin tueksi käyttää?
Viron ja Venäjän rajalla Narvan museossa museonjohtaja on määrätty vangittavaksi poissaolevana, syynä väärän tiedon levittäminen Venäjän armeijasta. Museo on Narvassa Virossa, vangitsemiskäsky tulee Venäjältä. Narvan museon keskiaikaisen linnan ulkoseinälle on kahtena vuonna ripustettu banneri, jossa lukee ”Putin is a war criminal”, ja veritahrainen Putinin kuva näkyy myös Venäjän puolelle. Miten nykyinen ja tuleva museoetiikka auttavat museonjohtajaa?
Museoetiikan uudistustyö on loppusuoralla. Sitä viedään läpi ICOMin etiikkaosaston ETHCOMin johdolla. Nyt on käynnissä viimeinen kommentointikierros. Voit vaikuttaa museoetiikan muovautumiseen osallistumalla ICOM – Suomen osasto ry:n verkkokyselyyn tai lähettämällä sähköpostia suoraan hallitukselle (info@icomfinland.fi). Suomen osalta lähtee kattojärjestölle yksi vastaus, jonka koostaa ICOM – Suomen osasto ry:n hallitus. Vastausaikaa on 25.4.2025 saakka.
Kyselyssä on 46 kpl kyllä/ei-kysymystä, sekä mahdollisuus kommentoida näitä kohtaan ”Muu”. Jos kommenttisi ei kokonaisuudessaan mahdu kohtaan ”muu”, lähetä se osoitteeseen info@icomfinland.fi. Koko Suomen komitean kommentin kuhunkin kysymykseen on mahduttava 150 merkkiin. ICOM Suomen hallitus tekee ja lähettää koosteen ETHCOMille.
Museoetiikan uudistaminen lähti liikkeelle uuden museomääritelmän työstöstä. Kun uutta museomääritelmää luotiin, heräsi kysymys, tulisiko myös museoetiikkaa uudistaa. Haluttiin, että museomääritelmä ja museoetiikka olisivat selkeämmässä yhteydessä toisiinsa, myös rakenteellisesti.
Kioton yleiskonferenssin yhteydessä vuonna 2019 perustettiin uusi kansainvälinen eettisten dilemmojen komitea IC Ethics, joka toimii muiden ICOMin kansainvälisten komiteoiden tavoin. IC Ethicsin ja ETHCOMin eroista, työtehtävistä ja säännöistä löydät lisätietoa täältä. IC Ethicsin toimintaan ovat tervetulleita kaikki ICOMin jäsenet, kuten muihinkin kansainvälisiin komiteoihin.
Museoetiikkaa uudistava ETHCOM puolestaan toimii ICOMin johtokunnan (Executive Board) alaisuudessa, samoin kuin ICOMin lakiosasto (Legal Affairs Committee) ja talousosasto (Finance and Resources Committee). ETHCOMin jäsenet ovat eettisten kysymysten ammattilaisia ja heidät nimittää ICOMin presidentti kolmivuotiskausiksi yleiskokouksesta yleiskokoukseen. ETHCOMin päätehtävä on kansainvälinen museoetiikkatyö: seurata museoetiikan toteutumista ja raportoida vakavista rikkomuksista, edistää eettisiä suosituksia, kertoa ICOMin hallinnolle milloin museoetiikan uudistaminen tai täsmentäminen on tarpeen ja valistaa hallintoa museotoiminnassa ajankohtaisista eettisistä asioista. ETHCOMin puheenjohtajana toimii tämän kolmivuotiskauden Léontine Meijer-Van Mensch (ICOM Germany), ja eettisen koodin uudistustyötä johtaa Sally Yerkovich (ICOM United States).
Museoetiikan uudistusprosessi on ollut poikkeuksellisen osallistava, ja Suomessakin olemme tehneet työtä aiheen parissa jo kauan. Kokosimme kommenttejanne museoetiikan ensimmäiseen luonnokseen ja täydensimme niitä hallituksen jäsenten panoksella. Lähetimme kootut kommentit ETHCOMille, ja ilokseni huomaan että ne on toisessa luonnoksessa otettu huomioon esimerkiksi uusiin teknologioihin ja tekoälyyn liittyvissä asioissa. Uusin webinaari 17.3.2025 on pian kaikkien jäsenten katsottavissa ICOMin memberspacessa. Uudistetun museoetiikan hyväksyminen tai hylkääminen tapahtuu äänestämällä tämän vuoden yleiskonferenssissa marraskuussa.
ICOM – Suomen komitea ry valmistelee paraikaa tulevia museoetiikan koulutuksia, ja museoammattilaisten lisäksi haluamme tehdä museoetiikkaa tunnetuksi myös laajemmin. Aiemmin mainittu kohta museoiden hallintoelimistä ja museoetiikasta (1.16) esimerkiksi tarkoittaa, että museoiden hallintoelinten tulee tietää museoetiikan olemassaolosta. Tulisiko meidän siis kouluttaa kaupunkien ja kuntien kulttuurilautakuntia, säätiöiden hallinnoimien museoiden johtokuntia ja muita museoiden hallintoelimiä tuntemaan tuleva museoetiikka?
Itsevaltaiset tai rajuotteiset hallitsijat tuskin lotkauttavat korvaansa, jos heitä muistuttaa museoetiikasta. Se ei kuitenkaan tarkoita, että museoetiikasta sopiminen olisi turhaa. Museoala on kuitenkin vahvempi, jos meillä on yhteinen näkemys siitä, mikä on oikein. ICOMin perusluonne on maailmanrauhaa ja kestävyyttä rakentava, ja meidän on tärkeää pitää tämä näkökulma esillä.
Maailmanlaajuisen museoetiikan muotoilu ei ole helppo tehtävä, ja viime kädessä kysymys universaalin etiikan mahdollisuudesta on luonteeltaan filosofinen. Käytännön tasolla voimme vaikuttaa museoetiikkaan osallistumalla sen laatimiseen, nyt tässä vaiheessa kommentointiin. Kommentoinnissa kannattaa ajatella oman museotyön kiperiä kysymyksiä. Missä on vaikeaa museotyössä löytää oikea toimintatapa? Mitkä ovat Suomen museoiden eettiset kipukohdat? Millä tavoin kansainvälinen museoetiikka voisi auttaa niissä?
Kiitos jo etukäteen kaikille museoetiikan muotoiluun osallistuville!
Minna Turtiainen, ICOM Suomen puheenjohtaja