ICOM Kioto: ensipäivän kuulumisia, Advisory Council 1.9.2019

ICOMin yleiskonferenssi Kiotossa Japanissa alkoi eilen Advisory Council -osiolla, eli järjestön hallinnollisilla kokouksilla, joihin osallistuivat vain kansallisten ja kansainvälisten komiteoiden hallitusten edustajat ja Pariisin pääkonttorin väki. Vuosittaisissa kokouksissa kuullaan muun muassa sihteeristön ja teknisten komiteoiden (standing committees) raportit, joista ensin mainitut tarkoittavat muun muassa edellisvuoden jäsenasioiden läpikäyntiä ja jälkimmäiset ICOMin toimintaan liittyvien sisäisten komiteoiden kuulumisia.

ICOM Suomen puheenjohtaja Eero Ehanti ja sihteeri Lassi Patokorpi Kiotossa 1.9.2019

ICOM Suomen puheenjohtaja Eero Ehanti ja sihteeri Lassi Patokorpi Kiotossa 1.9.2019

Äänessä olivat tietysti paljon Suay Aksoy, ICOMin presidentti, ja Peter Keller, Director General, joilla molemmilla tuntuu edelleen olevan vahva intohimo tehtäviinsä ja selkeä mandaatti ICOMin yhteisöltä, ainakin päätellen tilanteista ja tunnelmissa Advisory Councilin kokouksista. ”Leadership is not a position, but an attitude” (tai jotain sinne päin), sanoi Suay Aksoy avajaisseremonian avaussanoissaan, ja hyvin hän antaa näkemykselliset kasvot monipuoliselle ja monimutkaisellekin järjestöllemme. Peter Keller on asiallisen pidättyväinen olemukseltaan, mutta vastaa aina jämäkästi käytännöllisempiin kysymyksiin järjestön hallinnointiin liittyen. Kommentteja ja kysymyksiä, tiukkojakin sellaisia, kyllä riittää, kun kaikki komiteat kokoontuvat ainoan kerran vuodessa, joten monet ymmärrettävästi pyrkivät nostamaan esiin itselle läheisiä aiheita. Ne sitten vaihtelevatkin, valtavasti, kun läsnä on edustajia n. 120 maasta. Nyt esiin nousi mm. afrikkalaisten komiteoiden haasteita jäsenmaksusiirtojen hoitamisesta, joihin ei välttämättä ole varaa kansainvälisten maksusiirtojen kalleudesta johtuen.

ICOMin presidentti Suay Aksoy Kiotossa 1.9.2019.

ICOMin presidentti Suay Aksoy Kiotossa 1.9.2019.

Ylipäänsä komitean pyörittämiseen liittyvät hyvin käytännölliset asiat nousevat esiin, vaikka niille ei voi olla riittävästi aikaa yhden päivän kokouksessa. Onneksi sihteeristö on vastaamassa huutoon kansallisen komitean pyörittämiseen liittyvällä ohjeistuksella. Ja onneksi Kioton viikon aikana on runsaasti aikaa kohdata sihteeristöä ja kollegoita myös tällaisten asioiden tiimoilta. Meille Suomen ICOMin hallituksen jäsenille erityisen tärkeitä ovat kohtaamiset Ruotsin, Norjan, Islannin ja Tanskan komiteoiden hallituslaisten kanssa, joiden kanssa olemmekin erinomaisissa väleissä ja jatkuvissa yhteyksissä ICOM Nord -yhteistyön kautta.

ICOM Nord -yhteisöllisyyteen kuuluu, että pyrimme pitämään yhden jäsenemme koko järjestön hallituksessa. Kuluneet kolme vuotta tätä paikkaa on pitänyt Suomen asettamana ehdokkaana ja kaikkien ICOM Nord maiden tukemana Carina Jaatinen, joka nyt asettui ehdolle toiselle kaudelle, erinomaisissa tunnelmissa päätellen vastaanotosta, minkä Carinan esittelypuheenvuoro nyt sai (linkki). Äänestys ratkeaa viikon lopulla. Onnea matkaan, Carina!

Carina Jaatinen Kiotossa 1.9.2019

Carina Jaatinen Kiotossa 1.9.2019

Teknisistä komiteoista, joita on useita (linkki), nostan tässä esiin ETHCOMin, eettisiin kysymyksiin keskittyvän komitean, jonka puheenjohtajan, yhdysvaltalaisen Sally Yerkovichin, esittelystä kävi ilmi, että hiljattain on julkaistu ohjeistus kokoelmapoistoihin ja työn alla ovat ohjeistukset hankintoihin ja tulonhankintaan. Tuttu etiikkakoodisto täydentyy siis ja asettuu paremmin tämän päivän tilanteisiin, toivottavasti. Etiikkaan liittyen on muuten syntynyt uusi kansainvälinen komiteakin, International Committee on Ethical Dilemmas, jonka perustamiskokous on nyt tiistaina täällä Kiotossa ja jonka keskeisimmät hahmot ovat hyvät ystävämme ICOM Nord -yhteisöstä, Norjan ja Tanskan puheenjohtajat Kathrin Pabst ja Søren La Cour Jensen. Etiikka on läsnä kaikessa museotoiminnassa, mutta eettisille dilemmoille syntyi nyt siis oma komiteakin, jonka toimintaan jäsenet voivat osallistua, toisin kuin ensin mainittuun ETHCOMiin.

Kansainvälisistä komiteoista ylipäänsä puhuttiin paljon päivän aikana, ne kun ovat kaikille ICOMissa jossain määrin tuttuja, mutta eivät ehkä niin syvästi kuin tarvetta olisi, etenkään itse komiteiden näkökulmasta, jotka eivät välttämättä pysy kärryillä, ketkä kuuluvat ja mihin kansainvälisiin komiteoihin. Tilanteen selkiyttämiseksi perustettiin muutamia vuosia sitten työryhmä, jonka nyt julkaistuun ansiokkaaseen raporttiin kerättiin kaikkien kansainvälisten komiteoiden tehtäviä ja taustoja, listattiinpa sinne kaikki konferenssitkin menneiden vuosikymmenten varrelta. Raportti voi olla kiinnostavaa silmäiltävää kaikille, etenkin niille, jotka eivät ole aktiivisia kv-komiteoissa, eivätkä välttämättä juurikaan tunne omaa komiteaansa, saati edes tiedä, mihin komiteaan kuuluu, jos edes liittyi mihinkään silloin aikanaan, kun haki ICOM-jäseneksi. Tilanne nimittäin maailmanlaajuisesti on se, että jäsenistöstä valtaosa ei kuulu mihinkään kv-komiteaan, joka on valitettavaa, kun nämä komiteat nimenomaan tarjoavat mahdollisuuden hyödyntää sitä maailman suurinta museoalan verkostoa, jonka ICOM muodostaa.

Kokousten ulkopuolisena asiana mainittakoon Hollannin komitean mainio keksintö, ”Museoiden tinder”, kuten asiaa esittelivät kahvitauoilla tarjotessaan vohveleita, joiden sisällä on (ilmeisesti) kyseisen toiminnan mainos. ”ICOM Family”, niin he kutsuvat tätä yhteisöpalvelua, johon ICOMin jäsenet voivat kirjautua ilmaistakseen halukkuutensa viedä matkustelevia ICOM-jäseniä oman kotikaupunkinsa museoihin. Ja toisin päin toki, matkustaessasi johonkin kaupunkiin voit tarkistaa palvelusta onko siellä tarjolla tällaisia vapaaehtoisia museo-oppaita. Eli jos haluat kohdata kollegoita ympäri maailman museokäyntien merkeissä, kirjaudu mukaan.

...ja ilman muuta on mainittava museoiden määritelmä. Se määritelmäehdotus, mikä hiljattain julkaistiin, ja josta on sittemmin debatoitu ympäri maailman verkossa ja kokouksissa, samoin kuin prosessista, jolla tähän kyseiseen määritelmään päädyttiin. Asia pyrki esiin useissa kommenteissa, mutta toistaiseksi sessioiden puheenjohtajat toppuuttelivat kysyjiä kehottaen kaikkia tulemaan paikalle seuraavien päivien nimenomaan tälle asialle varattuihin sessioihin. Tämä on huippukiinnostavaa. Museomaailma kerää kierroksia tuleviin debatteihin! Saa nähdä mitä seuraa, äänestys on viikon päätteeksi. Palaamme asiaan.

Kioton yössä

Kioton yössä

Eero Ehanti
ICOM FinlandComment