ICOM kokoontuu syksyllä Kiotossa

kyoto2019.jpg

Museomaailman suurin verkosto ICOM tiivistyy syyskuun alussa Kiotoon Japaniin jättikonferenssiin, jossa tuhannet museoammattilaiset keskustelevat teemalla "Museums as Cultural Hubs: the Future of Tradition".

Teema viittaa museoihin sekä verkostoina, jotka kannustavat osallistavaan yhteistyöhön, että keskuksina, jotka rikastuttavat yhteisöjä paikallistasolla. Alateema linkittää museot tulevaisuuteen muistuttaen kuitenkin perinteiden tärkeydestä. Tai niin sen itse luen perehdyttyäni konferenssin hienoihin nettisivuihin. Saa nähdä, miten 31 kansainvälistä komiteaa sitä jalostavat omissa sessioissaan, joita on viikon aikana aamusta iltaan ja paralleelisti. Runsaudenpulaa ei voi välttää, kiirettä on pidettävä ja valintoja tehtävä, jotta ehtii edes niihin tärkeimpiin tilaisuuksiin, mitä ne ikinä juuri sinulle ovatkaan. Entä sitten yhteissessioiden keynotet? Edellisessä yleiskonferenssissa sellaisia pitivät muun muassa loistavat Orhan Pamuk ja Christo, joten on syytä asettaa odotukset korkealle. Ensimmäisen julkaistu keynote-puhuja Kengo Kuma lähestyy teemaa arkkitehdin näkökulmasta.

Jokaiseen iltaan riittää jos jonkinmoista tilaisuutta verkostoitumiseen epämuodollisemmissa merkeissä Kioton epäilemättä kiehtovissa kohteissa. ICOM Nord komiteoiden kanssa olemme puhuneet yhteispohjoismaalaisesta vastaanotosta, jollainen oli yksi Milanon konferenssin tähtihetkistä näin suomalaisnäkökulmasta.

Eli Kiotoon todellakin kannattaa matkustaa, vaikka se kaukana onkin, ja vaikkei puheenvuoroa pitäisikään. ICOM Suomi alentaa osallistumisen kynnystä valitsemalla jäsenistön joukosta edustajia, joiden matkakustannuksiin osallistumme merkittävällä osuudella. Haku on päällä 11.4. asti: https://icomfinland.fi/edustajaksi Valinnat tehdään huhtikuun loppuun mennessä, jotta edustajat ehtivät ilmoittautua Early bird -hintaan.

Lisätietoja ICOMin 25. Yleiskonferenssista Kiotossa: http://icom-kyoto-2019.org/


Laura Kauppinen