ICOM ICEE/ICFA-konferenssi Madridissa ja Barcelonassa 11.-16.11.2018

Osallistuin ICOM:in Exhibitions and Exchange- ja Fine Arts- komiteoiden yhteiseen konferenssiin Madridissa ja sitä seuranneeseen ICEE:n omaan jatkokonferenssiin Barcelonassa. Vuoden 2017 konferenssi Puerto Ricossa oli peruuntunut viime hetkellä hirmumyrskyn pyyhkäistyä yli Karibianmeren saarten ja aiheutettua mittavia vahinkoja. Ilmassa olikin mukavaa jälleennäkemisen tuntua, ICEE on tiivis yhteistyöverkosto, joka tietenkin toimii myös konferenssien ulkopuolella, mutta aina on tietysti helpointa keskustella kasvotusten.

Konferenssia oli vahvasti mukana järjestämässä La Caixa Foundation, joka on osana laajaa panostustaan kulttuuriin erittäin näkyvästi mukana Espanjan näyttelytoiminnassa. Tutustuminen varakkaan säätiön toimintaan oli yksi konferenssin parhaista anneista. Tervetuliaisvastaanotolla tutustuimme La Caixan ja British Museumin yhteistyönä toteuttamaan, British Museumin egyptologian kokoelman aarteita tihkuvaan Pharaoh, King of Egypt -näyttelyyn La Caixa Forumissa Madridissa.

Faaraonäyttely olikin sitten ainoa ohjelmaan kuulunut kulttuurihistoriallinen näyttely. Madrid tietysti tunnetaan maailman hienoimpien joukkoon kuuluvista taidemuseoistaan, ja kumppanina oli Fine Arts -komitea, mutta olisin toivonut ohjelmaan lisää esineellisiä museoita. Prado, La Reina Sofia ja Thyssen-Bornemiza olivat kuitenkin huikaisevan upeita kokemuksia. Ajateltavaa kotimatkalle toivat myös kaikkien Madridin ja Barcelonan museoiden erittäin ystävälliset, motivoituneet ja tietoviisaat oppaat.

Tämän vuoden konferenssissa huomattavaa oli sessioiden tason nousu. Teemana oli Cultural Heritage, Transition and Transformation. Uskon, että kaikilla jäi päällimmäisenä mieleen Thomas Jefferson Foundationin johtajan Leslie Greene Bowmanin kertomus, kuinka he vuosien työn jälkeen saivat nostettua esiin Jeffersonin orjattaren ja lasten äidin Sally Hemmingsin tarinan Monticellon museossa. Yhtä inspiroivaa, mutta aivan päinvastaista maailmaa edusti vaikkapa itsenäisen konsultin hengästyttävä Yu Changin esitys WeChat -applikaation käytöstä Kiinan museoissa.

Viikon puolivälissä ICEE-konferenssi matkusti junalla Madridista Barcelonaan ICFA:n jäädessä Madridiin. Barcelonassa oli ukkosta koko viikon, ja siksi saimme ensimmäisenä iltana nauttia kännykäntaskulamppukierroksesta Museu Nacional d’Art de Catalunyan suojiin siirretyissä goottilaisissa kirkonholveissa. Sessiot ja verkostoituminen jatkuivat seuraavina päivinä ukkosen ja salamoinnin tahdittaessa tunnelmaa. ICEE on voimakkaasti kasvava komitea, ja olikin erityisen antoisaa tutustua moniin uusiin ihmisiin. Edustus Suomestakin oli ennennäkemättömän lukuisa.

M.Meriluoto5.jpg

Torstaina pääsimme tutustumaan Barcelonan La Caixa Forumissa samana päivänä auenneeseen Velasquez-näyttelyyn, jonka takahuoneeseen piilotettu kuvauspiste saattaa tulevina vuosina löytyä jossakin muodossa muutamastakin suomalaisesta museosta :-)

M.Meriluoto6.jpg

Viimeisenä konferenssipäivänä vierailimme vielä tiedekeskus Cosmo Caixassa, missä meillä oli yhteinen tilaisuus ECSITE-komitean konferenssilaisten kanssa. Espanja ja Katalonia tarjosivat siis upeasti järjestetyn konferenssin, häkellyttävän paljon mahdollisuuksia verkostoitumiseen ja paljon uusia ajatuksia omaan arjen puurtamiseen.

Marjo Meriluoto

Tutkija

Museokeskus Vapriikki

ICOM Finland