TAJUNNANRÄJÄYTTÄVÄÄ MUSEOPOLITIIKKAA

Carina Jaatinen kävi edustamassa ICOMia Shanghaissa kansainvälisen museopäivän juhlallisuuksissa toukokuussa ja sai samalla todistaa Kiinan matkaa maailman museovallaksi.

Sain tänä vuonna poikkeuksellisen tilaisuuden tutustua Kiinan museoelämään, kun ICOMin presidentti, Suay Aksoy pyysi minua edustamaan häntä kansainvälisen museopäivän juhlallisuuksissa Shanghaissa toukokuun 18. päivänä.

Kiinassa kansainvälisen museopäivän järjestämisestä vastaavat yhdessä ICOM-Kiina ja Kiinan museoliitto. Vaikka näin on myös Suomessa, eroa on erityisesti kulttuurihallinnon käytänteiden suhteen. Kiinassa museoliitto ja ICOM-Kiina ovat käytännössä saman kolikon eri puolia. Toinen vastaa kotimaisesta, toinen kansainvälisestä toiminnasta. Organisaatioilla on yhteinen sihteeristö, ja ehkä ei niin yllättäen, kummankin puheenjohtajana toimii yksi ja sama virkamies valtion kulttuurihallinnosta.

Kansainvälisen museopäivän pääjuhlaa vietettiin Shanghaissa kahtaalla: juuri uudistuneena avatussa Shanghain historian museossa ja Shanghain maailmannäyttelyalueelle vuonna 2010 avatussa komeassa World Expo Museumissa. Yhden päivän mittaisessa konferenssissa palkittiin vuoden museotekoja, kuunneltiin juhlapuheita ja esitelmiä ja julkistettiin museokenttää koskevia uutisia, minkä lisäksi tarjolla oli museopedagogiikkamessut. ICOMin presidentin edustajana pidin tilaisuudessa avauspuheenvuoron.

Jos kansainvälisen museopäivän juhlallisuudet kuulostavatkin luonteeltaan aika tavanomaisilta, mikään muu ei sitten tavanomaista olekaan. Kiinaa voi hyvällä syyllä kutsua tällä hetkellä museomaailman edelläkävijäksi. Kiinassa on panostettu museoihin niin julkisella kuin yksityiselläkin rahoituksella ennen näkemättömällä tavalla. Tilastollisesti katsoen Kiinaan on kuluneen kymmenen vuoden aikana avattu joka päivä uusi museo. Tällä hetkellä museoita on yli 5000, joista noin kaksi kolmasosaa on julkishallinnollisia ja noin yksi kolmasosa yksityisiä museoita.

Suurimmissa museoissa kävijöitä on vuodessa miljoonittain – esim. Shanghain suosituimmissa museoissa, kuten tiede- ja teknologiamuseossa sekä Shanghain historian museossa käy päivittäin keskimäärin 8000 asiakasta. Museoissa panostetaan kulttuuriperintökasvatukseen ja näyttelyissä hyödynnetään mm. uusinta interaktiivista teknologiaa. Kansainvälisenä museopäivänä julkistettiin yli tuhat museota kattava digitaalinen karttaliittymä sekä uutinen suurhankkeesta tekoälyn tuomiseksi 1400 museon toimintaan ja kävijäkokemuksen kehittämiseen Kiinan suurimman teknologiayhtiö Baidun ja Kiinan museoliiton yhteistyönä.

Kiinan museobuumin taustalla on valtion tavoitteellinen politiikka vahvistaa kansakunnan identiteettiä historian ja kulttuuriperinnön avulla. Museoilla on keskeinen rooli tämän patrioottisen politiikan toimeenpanijana. Kulttuuriperintö on globalisoituvalle ja kaupallistuvalle Kiinalle myös merkittävä kansainvälisen profiloitumisen väline. Se näkyi selkeästi mm. kulttuuriperintöteemojen täyttäessä Kiinan kansainväliset televisiokanavat kansainvälisen museopäivän aikaan.

Kiinassa vallitsee hierarkkinen johtamiskulttuuri, mutta toisaalta tapaamani nuoret museoammattilaiset olivat yllättävän avoimia ja välittömiä kertoessaan omasta työstään ja elämästään. Arjen haasteet tuntuivat tutuilta. Toisaalta oli aiheita, joista ei puhuttu – tai ei ollut tarpeen puhua. Kiinan johto on lunastanut nuoren polven luottamuksen avautumalla kansainvälisesti ja kaupallisesti ja edistämällä siten Kiinan keskiluokan kasvua. Shanghain savusumuinen ilma tai Kiinan ja maailman kestävyysongelmatkaan eivät näyttäneet huolettavan erityisesti. Heille Kiina näyttäytyy maana, jossa on varsin hyvä elää, ja jonka kehitys on menossa oikeaan suuntaan.

Vierailullani vein kiinalaiskollegoille myös tervehdyksen ICOM Suomen komitealta ja Suomen museoliitolta yhteistyösuhteiden perustamiseksi. Jos haluamme laajentaa omaa museoammatillista tajuntaamme, Kiina on siihen erinomainen kohde.

Carina Jaatinen
Näyttelypäällikkö, Suomalainen tiedekeskus Heureka
ICOM, Executive Board Member

Lähde: Policy and Impact of Public Museums in China: Exploring New Trends and Challenges: Sofia Bollo, Yu Zhang 2018.


Kuvat: Carina Jaatinen

Kiinan ICOMin ja Museoliiton puheenjohtaja Mr. Guan, Carina Jaatinen ja ICOMin varapresidentti An Laishun kansainvälisen museopäivän juhlassa

Kiinan ICOMin ja Museoliiton puheenjohtaja Mr. Guan, Carina Jaatinen ja ICOMin varapresidentti An Laishun kansainvälisen museopäivän juhlassa

Vuonna 2010 avattu World Expo Museum on kiinalaisen ECADI-toimiston suunnittelema

Vuonna 2010 avattu World Expo Museum on kiinalaisen ECADI-toimiston suunnittelema

Shanghain historian museon kävijäpalautetta

Shanghain historian museon kävijäpalautetta

Digitaalinen ja vuorovaikutteinen kartta Shanghain historian museossa

Digitaalinen ja vuorovaikutteinen kartta Shanghain historian museossa

ICOM Finland