Etiikkakoodin täydentyminen, Aleksandrian voitto ja muita kuulumisia ICOMin vuosikokouksista Pariisista

ICOMin hallinnollisissa vuosikokouksissa viime viikolla kohtasivat jälleen edustajat kaikista 120 kansallisesta ja 31 kansainvälisestä komiteasta, varsin hyvissä merkeissä. Useat viimevuotisessa kokouksessa käsitellyt asiat olivat nimittäin edenneet. ICOM Suomen delegaation muodostivat tällä kertaa Eero Ehanti ja Lassi Patokorpi, ja muita meikäläisiä paikan päällä olivat koko järjestön hallituksessa istuva Carina Jaatinen, ICTOPin hallituslainen Leena Tokila ja Johanna Vähä-Pesola CIMUSETista.

Vuoden 2022 yleiskonferenssin ehdokas Aleksandria esittäytyy vuosikokousväelle. Kuva: Eero Ehanti

Vuoden 2022 yleiskonferenssin ehdokas Aleksandria esittäytyy vuosikokousväelle. Kuva: Eero Ehanti

Ennen varsinaisia kokouksia kuultiin keynote -luento, jonka tänä vuonna piti amerikkalainen taiteilija Fred Wilson. Hän pohdiskeli museoissa esitettäviä totuuksia. Kenen sellaisia ne oikeastaan ovat? Pitkän uransa aikana hän on käyttänyt oivaltavasti museotiloja ja kokoelmia tätä kysymystä käsitellessään. Rinnastamalla taideteoksia ja esineitä samalla kirjoittaen uusia esinetekstejä hän nostaa esiin erilaisia puolia tutuista kohteista, kokoelmista ja tarinoista, vähemmän miellyttäviä sellaisia. Mustien läsnäoloon länsimaisessa taiteessa, tai poissaoloon pikemminkin, työt lähinnä keskittyivät. Kannattaa tutustua, aloittaen vaikkapa Venetsian biennaalissa toteuttamistaan töistä.

Ei se maailman paras keynote ollut, mutta hyvä veto mielestäni ICOMilta tällaisen museoita erilaisin silmin katsovan taiteilijan kutsuminen. Juurihan tässä ollaan uudistamassa museon määritelmää. Siihen liittyen Vaasassakin museopäivillä juuri vieraillut Jette Sandahl esitteli pyöreän pöydän keskusteluja, joita parhaillaan käydään ympäri maailmaa ja jollaisen mekin olemme aikeissa järjestää loppuvuodesta. Aloittelimme jo aiheen parissa toukokuun lopulla Heurekassa oman vuosikokouksemme yhteydessä, jossa keskustelu pääsi hyvään vauhtiin, vaikka konseptin mukaisia kahden minuutin lausuntoja emme vielä taltioineet. Mutta myöhemmin keräämme pyöreän pöydän ääreen suomalaisia museoammattilaisia pohtimaan vallitsevia trendejä ja haasteita sekä yhteiskunnassamme yleisesti että museoiden osalta, museoiden vaikutusmahdollisuuksia näihin haasteisiin ja museoiden muutostarpeita. 

Museotyön eettiseen ohjeeseen liittyen kuulimme ETHCOM -komitean pitämässä omassa sessiossa poistoihin keskittyvän lisäyksen olevan valmiina ja tulevan nettisivuille pian. "Statement on independence of museums" on myös valmiina ja jo saatavilla. Tämän motivaatio liittynee keskusteluun historiapolitiikasta, josta kirjoitin edellisessä postauksessani ja jota Kimmo Levä myös käsitteli juuri Museoliiton blogissa. ETHCOMin puheenjohtajan Sally Yerkowichin mukaan nyt työn alla ohjeistukset hankintoihin ja sponsorointiin, joista etenkin jälkimmäistä kovasti odotetaan, päätellen esimerkiksi niistä museoiden määritelmään liittyvistä keskusteluistamme, joihin yllä viittasin.

ICOMin etiikkakomitea Pariisissa kesäkuussa 2018. Kuva: Eero Ehanti

ICOMin etiikkakomitea Pariisissa kesäkuussa 2018. Kuva: Eero Ehanti

ETHCOM oli puheenjohtajuuskauteni alkupuolella varsin hiljainen, mutta nyt siellä on selkeän hyvä porukka ja tulosta syntyy mainittujen päivitysten muodossa. Mutta mitä muuta komitea tekee? Sessiossa syntyi kiinnostava keskustelu koodimme painoarvosta ja museoammattilaisten asemasta haastavien tilanteiden noustessa. Belgian komitean edustaja kertoi heidän joutuneen taideväärennöksien esittämiseen liittyvässä tapauksessa tilanteeseen, jossa media piti koodia (tai siihen vetoavia museoihmisiä?) jotakuinkin "keisarina ilman vaatteita". Onko säännöillä lopulta painoarvoa ja mitä museoihminen tosiaan voi tehdä, kun joku tekee selkeän rikkomuksen? ETHCOMin jäsenet sanoivat, että tällaisissa tapauksissa he tuovat selkänojaa ja voivat tarttua toimeen, erottaakin jäseniä ICOMista. He ottavat tapauksia hoitoonsa, jos ne heille asti päätyvät, ja toivottavasti päätyvät kuului komitealaisten viesti, jota painokkaasti tuki ICOMin sihteeristön France Desmarais. Tässä korostuu ICOMin paras puoli, nimittäin verkosto, jollaisena se on museomaailman suurin, kuten mekin Suomen ICOMin strategiassa toteamme. Emme ole yksin.

ETHCOMin puheenjohtaja Sally Yerkovich esittelee komitean työtä. Kuva: Eero Ehanti 

ETHCOMin puheenjohtaja Sally Yerkovich esittelee komitean työtä. Kuva: Eero Ehanti 

Itselleni etiikkakoodi tulee läheisemmäksi koko ajan. Vuosittain luennoin aiheesta museoalan opiskelijoille ja erilaisissa konferensseissa aina kun mahdollista. On siinä kehittämisen varaa, kuten julkaisemamme kommentitkin osoittavat, mutta tässäkin muodossa koodin läpikahlaaminen on kerta kaikkiaan hyödyllistä jokaiselle museoihmiselle, ja ulkopuolisillekin, jotka saavat sen kautta hyvän käsityksen siitä mitä museoilta ja museoammattilaisilta voi odottaa. Harvoin koodista selkeitä vastauksia löytyy, mutta peruskysymyksiämme siellä käsitellään, jonka takia rohkaisen jokaista museota käymään sen läpi henkilökuntansa kanssa. Me yritämme lokalisoida koodia Suomen oloihin, mutta voi sen lokalisoida ihan yksittäisen museonkin tilanteeseen. 

Ja Alexandrialaisten juhlintaa oli hauska seurata! He nimittäin voittivat äänestyksen vuoden 2022 yleiskonferenssista. Äänestys vei suuren huomion koko kolmipäiväisestä tapahtumasta ehdokkaiden kampanjoidessa aktiivisesti sekä lavalta käsin että ständeiltään ja kahvittelujen lomassa. Hävinneet ehdokkaat olivat Praha ja Oslo, joista jälkimmäinen jäi kirkkaasti viimeiseksi, jota on syytä hiukan ihmetellä ainakin ehdokkaita evaluoineen ulkopuolisen tahon erittäin hyvän esityksen perusteella. Oslo nimittäin näyttää esittäneen selkeimmän suunnitelman ja uskottavimman talousarvion muiden keskittyessä enemmän aggressiiviseen kampanjointiin mielikuvilla ja ulkopuolisia voimia hyödyntäen. Aleksandrian osalta ulkoministeriön verkostoja selvästi hyödynnettiin kampanjoinnissa ja Tsekit toivat paikalle vaikuttavan määrän sikäläisiä museoiden johtajia. Sitoutuneisuus ainakin kävi ilmi. Norjan asiapitoinen linja ei tässä toiminut, vaikkakin käytäväkeskustelujen perusteella Oslon hintatasollakin oli vaikutuksensa heikkoon menestykseen. Ymmärtäähän sen, suuri osa äänestäneistä komiteoista kehittyviä maita, joista käsin konferenssiviikko Norjassa saattaa näyttää varsin haastavalta. Hienoa tässä on tietysti se, että museomaailman suurin tapahtuma viedään vuonna 2022 ensimmäistä kertaa Afrikkaan. Se on valtavan hienoa Egyptille, Arabimaille ja Afrikalle, ja osuu hyvin ICOMin strategisiin kasvutavoitteisiin. Mahtava kaupunkihan se on, tiedän kokemuksesta, ja Bibliotheca Alexandrina tietysti osuva tapahtumapaikka, olihan sen muinainen edeltäjä tavallaan museoista ensimmäinen.

Mutta tätä ennen koko järjestö kokoontuu ensi vuoden syyskuussa Kiotossa, jossa järjestelyt tuntuvat olevan mallillaan päätellen japanilaisten esityksistä. Sinne kannattaa suomalaistenkin ilman muuta matkustaa, jota edistääksemme tavoitteenamme on tukea ensi vuonna tavanomaista useamman suomalaisjäsenen matkakuluja, samaan tapaan kuin teimme 2016 Milanon konferenssia varten.

ICOMin toiminnasta vuonna 2017 saa hyvän käsityksen vuosikertomuksesta, josta käy ilmi järjestön vahvuus maailmanlaajuisena verkostona. Sen hyödyntämiseksi me ICOM Suomen hallituslaiset työskentelemme, ja siinä ovat avainroolissa nämä vuosikokoukset, joissa kaikki ovat koolla. Tänä vuonna iloitsimme erityisesti lupaavista keskusteluistamme Venäjän komitean uusien hallituslaisten kanssa. Myös Kiinan kanssa näyttää olevan syntymässä yhteyksiä, joihin liittyen Carina Jaatinen kirjoittaa oman postauksen pian.

ICOM Suomen Lassi Patokorpi vuosikokouksen iltavastaanotolla, Fondation Louis Vuitton, kesäkuu 2018. Kuva: Eero Ehanti 

ICOM Suomen Lassi Patokorpi vuosikokouksen iltavastaanotolla, Fondation Louis Vuitton, kesäkuu 2018. Kuva: Eero Ehanti 

Hyvänä kehityksenä on pidettävä myös uutta jäsenrekisteriä nimeltään IRIS, johon perehtyen Lassi istui ansiokkaasti pitkää perjantai-iltaa sihteeristön tiloissa. Siitä muun muassa seuraavassa postauksessa!

eero_icom.png

Eero Ehanti

Puheenjohtaja

ICOM Suomen komitea ry 

 
ICOM FinlandComment