Suomen Rautatiemuseon Elina Holopaisen kokemuksia CIMUSET:n vuosikonferenssista

Yksi retkipäivän kohteista oli Al-Attarine Madrasa Fèsin medinassa.

Yksi retkipäivän kohteista oli Al-Attarine Madrasa Fèsin medinassa.

CIMUSET vuosikonferenssi, Rabat 5-8.12.17

 

Osallistuin viime joulukuussa tieteen ja tekniikan museoiden komitean CIMUSETin 45. vuosikonferenssiin, joka pidettiin nyt ensimmäisen kerran Afrikassa ja arabimaassa, Marokon Rabatissa.

Konferenssin teema “Technical heritage and cultural identity” sopi sen verran hyvin oman museoni ajankohtaiseen nykydokumentointiprojektiin, että innostuin lähettämään aiheesta paperin. Sain pitää esitelmäni juhlallisesti Suomen satavuotispäivänä. CIMUSETiin tutustuin vuonna 2016 Milanossa, ICOMin yleiskokouksen yhteydessä. Tällä kertaa olin jo hieman paremmin jyvällä komitean toiminnasta ja jäsenistöstä.

Ilokseni pääsin keskustelemaan tekniikan ja teollisuuden nykydokumentoinnista aiheen asiantuntijan ja visionäärin, tutkija Jørgen Burchardtin kanssa. Teknologia on enenevässä määrin globaalia ja valtioiden rajat ylittävää, mikä ikävä kyllä tarkoittaa alan museoille vähemmän kansallista rahoitusta. ”Less nationalism and nostalgia means less money” Burchardt totesi esitelmässään ja ehdotti kansainvälistä yhteistyötä ja tallennustyönjakoa ratkaisuksi tekniikan alan museoiden haasteelliseen tallennustehtävään.

Nykydokumentoinnin haasteiden lisäksi viikon aikana käytiin vilkasta keskustelua museoyleisöistä, sekä vaietuista aiheista kokoelmissa ja näyttelyissä. Monessa esitelmässä nousi esiin museoiden mahdollisuus ja velvollisuus vaikuttaa yleisöönsä. Yllättävänkin perinteinen ”valistus” tärkeistä ajankohtaisista asioista, mutta uusilla keinoilla. Derek Williamson Australian Human Disease –museosta kiteytti: “Museum collections have to show the good and the bad of humanity”. Museoiden pitää muistuttaa ihmisten tekemistä virheistä, koska olemme niin tyhmiä, että muuten teemme ne uudestaan.

Key note-puhuja Jytte Thorndal kertoi museonsa hankkeesta, jonka aiheena on ”Green changeover”, meneillään oleva muutos kohti kestävämpää energiantuotantoa ja elämäntapaa. Tanskan Energi Museet kokeilee uusia tapoja kertoa aiheesta kävijöille ja kannustaa ihmisiä tekemään ympäristöä kunnioittavia valintoja. ”Vihreä teema” ei rajoitu vain näyttelyihin ja museo-opetukseen, vaan kyseessä on koko museon kattava strategia, joka ulottuu niin kokoelmiin kuin tutkimukseenkin. Teema oli tosiaan otettu vakavasti myös tallennuksessa. Kokoelmista oli poistettu 4000 esinettä, jotta Tanskan ensimmäisen tuulivoimalan turbiinille löytyi tilaa varastoista.

Konferenssin avajaisissa oli mediaa paikalla ja lehdet uutisoivat, kuinka Rabatiin on kokoontunut 40 museoammattilaista viidestätoista eri maasta. Puitteet konferenssille tarjosi moderni CNRST -tutkimuskeskus, joka sijaitsi melko kaukana kaupungin keskustasta ja hotelleilta. Onneksi sinne oli järjestetty bussikuljetukset, sillä taksimatka oli ihan oma lukunsa. Jo ensimmäisenä aamuna kävi selväksi, että Marokon pääkaupungista löytyy melkoisia vastakohtia: UNESCOn suojelema, värikäs vanha kaupunki mauste- ja mattokauppiaineen ja toisaalta huippumodernia rakennuskantaa ja hulppeita uudisrakennushankkeita.

Vieraanvaraisuus, rento ja lämmin tunnelma jäivät mieleen tästä konferenssista. Järjestäjät olivat todella huolehtineet, että vieraat viihtyvät ja tutustuvat myös Marokon rikkaaseen ruokakulttuuriin. Arabimaailman tieteellisistä ja teknisistä innovaatioista kuultiin key note –esitelmissä. Marokon kulttuuriperintöön ja elävään käsityöperinteeseen pääsimme tutustumaan myös päiväretkellä Fèsin kaupunkiin, jossa kohteena oli vanha kaupunki eli medina, nahkavärjäämö ja linnoituksen asemuseo. Konferenssin avustajina toimineet museoalan opiskelijat pitivät hyvää huolta seurueesta, eikä kukaan eksynyt Fèsin sokkeloiseen medinaan.

Isäntämuseona toimi Maroc Telecom -museo. Hiljattain uusitussa perusnäyttelyssä teletekniikkaan liittyvät laitteet oli tuotu esille harvinaisen kauniisti. Puhelinyhtiön ylläpitämä museo on Marokon toistaiseksi ainoa tekniikan alan museo. Museoiden rahoitus on perinteisesti kohdistettu etnografisille, arkeologisille ja taidemuseoille. Mutta tilanne on korjaantumassa. Konferenssin aikana juhlallisesti julkistettiin tieto, että Marokkoon perustetaan vihdoin tekniikan museo.

Elina Holopainen

kokoelmapäällikkö, Suomen Rautatiemuseo

CNRST –tutkimuskeskus tarjosi konferenssille juhlalliset puitteet.

CNRST –tutkimuskeskus tarjosi konferenssille juhlalliset puitteet.

CIMUSETin puheenjohtaja Ech Cherki Dahmali esittelee puhelinvaihteen toimintaa Maroc Telecom -museossa.

CIMUSETin puheenjohtaja Ech Cherki Dahmali esittelee puhelinvaihteen toimintaa Maroc Telecom -museossa.

Teetarjoilu oli katettu asemuseon katolle.

Teetarjoilu oli katettu asemuseon katolle.

ICOM Finland